Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η γέννηση του TrivelaSports

 


Trivela. Η πορτογαλική λέξη για να περιγράψει το σουτ ή τη σέντρα στην οποία ο ποδοσφαιριστής χρησιμοποιεί το εξωτερικό μέρος του ποδιού. Αυτή η fancy λέξη που ευτυχώς αντικαθιστά το ξενέρωτο ‘outside of the foot’ των Άγγλων.Η ιδιαίτερη τεχνική αποτέλεσε έμπνευση για την ονομασία του blog μιας παρέας που πάνω-κάτω ζει και αναπνέει για να παρακολουθεί αγώνες ποδοσφαίρου. Όλα ξεκίνησαν ένα μίζερο απόγευμα του Νοέμβρη, που μετά από εκτενή συζήτηση (10 ολόκληρων λεπτών) αποφασίσαμε να σταματήσουμε να χανόμαστε στα άδυτα του twitter και να αναλάβουμε ενεργό δράση στα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Σας προσκαλούμε λοιπόν στο ταξίδι μας και υποσχόμαστε exclusive 😂ανάλυση για την στρογγυλή θεά.

Έμπνευση για το φοβερό όνομα του blog; Φυσικά ο αλήτης(με ποδοσφαιρικούς όρους) Ricardo Quaresma…και εγένετο TrivelaSports

https://www.youtube.com/watch?v=btJ40KLtu24 (βιντεάκι για τους μυρωδιάδες αναγνώστες μας, εγκλιματιστείτε ελεύθερα)

Όπως εύκολα μαντέψατε ο πολυσυζητημένος για διάφορους λόγους Quaresma θα αποτελέσει και το πρώτο αφιέρωμα ποδοσφαιριστή της σελίδας.

Πρώτα χρόνια

Γεννημένος στις 26 Σεπτεμβρίου 1983 στη Λισαβώνα, ο Ricardo Andrade Quaresma Bernardo ,όπως είναι το πλήρες όνομα του, από τα πρώτα βήματα του στις ακαδημίες της Σπόρτινγκ Λισαβώνας έδειχνε το αστείρευτο και πολλά υποσχόμενο ταλέντο του. Στις αρχές της χιλιετίας αυτός και ένας άλλος λίγο-πολύ γνώριμος νεαρός ονόματι Cristiano Ronaldo επιβαρύνθηκαν με πολλές προσδοκίες στην πλάτη τους, με τον πορτογαλικό κόσμο να συζητάει για την συνέχιση της κληρονομιάς του Luis Figo. Ο χαρισματικός winger ανακαλύφθηκε από τον τότε προπονητή της Σπόρτινγκ, Λάζλο Μπόλονι και δεν άργησε να μετακινηθεί γρήγορα στην πρώτη ομάδα. Στην πρώτη του χρονιά στην ομάδα τη σεζόν 2001/02 το άστρο του Cigano, όπως ήταν το παρατσούκλι του, λόγω της καταγωγής του, έλαμψε με 3 γκολ και 5 ασσίστ. Η ομάδα της Λισαβώνας κατέκτησε το νταμπλ και ήδη γινόταν ντόρος γύρω από το όνομα του.

Quaresma και Ronaldo στην Σπόρτινγκ



Més que un Club και πρώτο πισωγύρισμα

Το καλοκαίρι του 2003 η Σπόρτινγκ λόγω οικονομικών προβλημάτων αναγκάζεται να πουλήσει τα δύο διαμάντια της. Ο Ronaldo μετακομίζει στο Μάντσεστερ με μέντορα τον μεγάλο Sir Alex Ferguson και η συνέχεια είναι γνωστή… O Quaresma παίρνει μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα, η οποία διοικητικά βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο και έχει στο τιμόνι της τον Ολλανδό Frank Rijkard. Οι αναφορές για τον 19χρονο μάγο μέχρι τώρα είναι εγκωμιαστικές, με αναλυτές να μιλούν για ένα φαινόμενο με απαράμιλλη τεχνική κατάρτιση. Η ικανότητα του να κόβει από τα πλάγια και να σουτάρει τη μπάλα με φάλτσο παρομοιάζονται με αυτή του David Beckham. Ως γνωστόν βέβαια η τακτική προσέγγιση της Μπαρτσελόνα, χτισμένη πάνω στο προπονητικό μοντέλο του Johan Cruyff είναι αυστηρή και ο έφηβος Quaresma δυσκολεύεται να προσαρμοστεί, δεδομένου ότι στην Σπόρτινγκ απολάμβανε την ελευθερία του προπονητή στις επιλογές του στον αγωνιστικό χώρο. Ο Quaresma έπεσε στην σκιά του Βραζιλιάνου μάγου Ronaldinho, δεν έριξε τον εγωισμό του ποτέ και αναμενόμενα ήρθε η ρήξη στις σχέσεις του με τον Ολλανδό κόουτς. Το επόμενο καλοκαίρι επιστρέφει στα πάτρια εδάφη, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Πόρτο έναντι 15 εκατομμυρίων ευρώ και τον playmaker Deco.

Αναγέννηση.Καθίζηση.Repeat.

Κανείς δεν είχε αμφισβητήσει το ταλέντο του μέχρι εκείνο το σημείο, όμως φαινόταν από τα πρώτα δείγματα ότι μιλούσαμε για έναν ασυμβίβαστο ποδοσφαιριστή που του άρεσε να απολαμβάνει ελευθερίες στον αγωνιστικό χώρο για να δείξει την ποιότητά του. Αυτό ακριβώς βρήκε στην Πόρτο του Mourinho αρχικά και κυρίως του Jesoualdo Ferreira. Ο Ferreira δεν έβαλε σε καλούπια τον Πορτογάλο εξτρέμ και τον άφησε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Σε 4 χρόνια με την Πόρτο σκόραρε 30 φορές, μοίρασε 48 ασσίστ και κέρδισε 3 πρωταθλήματα.

Τα χρόνια στην Πόρτο


Οι μνηστήρες δεν άργησαν να χτυπήσουν την πόρτα για τον πλέον 25χρονο εξτρέμ και ο Mourinho τον έκανε άλλη μια φορά δικό του στην Ίντερ, η οποία έδωσε το ποσό των 18 εκ. ευρώ . Δυστυχώς, η πορεία του στην Ιταλία είχε την ίδια κατάληξη με αυτή στην Βαρκελώνη και ο Quaresma δεν κατάφερε να αποδώσει στον πειθαρχημένο τρόπο παιχνιδιού του Special One. Στα μισά της πρώτης σεζόν του στο Μιλάνο έρχεται ένας  δανεισμός στην Chelsea του Scolari, ο οποίος απολύεται ακριβώς ένα ματς μετά την απόκτηση του Πορτογάλου. Ο Quaresma ήταν μέλος της ομάδας του Μιλάνου που κατέκτησε το ιστορικό τρεμπλ το 2010, αλλά μάλλον λίγοι το θυμούνται αυτό.

Στα αριστερά ο αμέτοχος Quaresma





Σε αυτά τα χρόνια ένα από τα πολλά highlight του μάγου και ίσως μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην καριέρα του είναι το πρώτο γκολ με την εθνική ομάδα, της οποίας αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι υπό τις οδηγίες του Σκολάρι. Το γκολ σημειώθηκε στα προκριματικά του EURO 2008 απέναντι στο Βέλγιο στο 68ο λεπτό. Ο Quaresma συγκλίνει από τα δεξιά στο ύψος της περιοχής και σκοράρει (καλά φανταστήκατε) με trivela

Η καριέρα ρολερ-κοστερ συνεχίζεται το  καλοκαίρι του 2010 με προορισμό την τουρκική Μπεσίκτας. Στην πρώτη του χρονιά πετυχαίνει 11 γκολ, το ένα πιο όμορφο από το άλλο και βοηθάει στην κατάκτηση του κυπέλλου με 4-3 στα πέναλτι με αντίπαλο την Μπασακσεχίρ. Ο αναγεννημένος μέσος έδειχνε καλύτερα από ποτέ και στη 2η σεζόν στην Τουρκία κάνοντας πλάκα σε όποιον αμυντικό έβρισκε μπροστά του. Αλλά φυσικά αυτό δεν άντεξε πολύ. Σε ένα ματς στους 16 του Europa League απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Quaresma ξεσπά απέναντι στον προπονητή Carlos Carvalho, ενώ η Μπεσίκτας βρίσκεται πίσω στο σκορ με 1-0. Long story short, η τοξική συμπεριφορά του οδηγεί στην απομάκρυνσή του, αρνούμενος μείωση αποδοχών από τον πρόεδρο της ομάδας.

Στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο της σεζόν 13/14 ο Quaresma επιστρέφει σε γνωστά λημέρια και συγκεκριμένα στην Πόρτο με προπονητή τον Fonseca και αργότερα τον Lopetegui. Ο βετεράνος Ricardo δείχνει πιο ώριμος από ποτέ και απολαμβάνει να παίζει ποδόσφαιρο, όμως συνεχώς υπάρχει μετάνοια για την συμπεριφορά του, η οποία δεν του επέτρεψε να έχει καριέρα ανάλογη της αξίας του. Ωστόσο αφού δέχθηκε ρατσιστική επίθεση για την Ρομά καταγωγή του, την οποία έχει υποστηρίξει ακράδαντα ανά καιρούς, αποχωρεί τον Ιούλιο του 15 κάνοντας ένα γνωστό δρομολόγιο προς Τουρκία και την Μπεσίκτας.

Καταξίωση με Εθνική Ομάδα

EURO 2016


Στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι το 2018 απόλαυσε τις καλύτερες στιγμές που μπορεί να έχει ένας ποδοσφαιριστής στην καριέρα του. Δεν είναι άλλες από την κατάκτηση του Euro 2016 και τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Ενώ με Queiroz και Bento δεν έχει ενεργό ρόλο στην Εθνική(πάγκο σε όλο το euro 2012), ο Fernando Santos εμπιστεύεται τον 33χρονο βετεράνο στην επιλογή του  EURO 2016. Ο Cigano περνάει τις περισσότερες φορές ως αλλαγή για να δώσει φρεσκάδα, λύσεις και εμπειρία στο σχήμα της Πορτογαλίας. Μία κεφαλιά πρόκρισης στην παράταση απέναντι στην Κροατία και το νικητήριο πέναλτι στους 8 απέναντι στην Πολωνία είναι οι καλύτερες στιγμές του στην ξέφρενη πορεία της Πορτογαλίας σε αυτή την διοργάνωση. Η Πορτογαλία φτάνει μέχρι το τέλος του δρόμου και κατακτά τον πρώτο τίτλο της, με τον Cristiano Ronaldo αυτή τη φορά να γεμίζει δάκρυα χαράς (ναι είναι υπονοούμενο φυσικά). Ύψιστη τιμή και η συμμετοχή στο Παγκόσμιο του 2018 στη Ρωσία και παραθέτω αυτή τη γκολάρα απέναντι στο Ιράν. Μαντέψτε πως έχει σκοράρει! 

Ο Ricardo Quaresma πλέον στα 39 του δεν έχει αποσυρθεί επίσημα από το ποδόσφαιρο και βρίσκεται χωρίς ομάδα. Θα χρησιμοποιήσω κλισέ φράση, αλλά είναι από τα μεγαλύτερα ‘what if’ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Και αυτό γιατί το potential που είχε αυτός ο παίκτης ήταν μεγαλύτερο από του κατά πολλούς σπουδαιότερου ποδοσφαιριστή που έχει περάσει στο άθλημα,Cristiano Ronaldo (Messi fanboys οργιστείτε). Ωστόσο το ταπεραμέντο του δεν τον βοήθησε να εξελιχθεί και να προσαρμοστεί στο positional play των μεγαλύτερων κλαμπ της Ευρώπης και να δούμε τον συνδυασμό ποδοσφαιρικής αλητείας και πειθαρχίας μαζί.Μας άφησε όμως πολλά βιντεάκια στα οποία μας αποδεικνύει ότι μάλλον έχει δύο δεξιά πόδια καθώς μετά από επίσης εκτενές ψάξιμο( άλλων 5 πολύτιμων λεπτών) δεν βρήκα κάποια απόδειξη ότι έχει κλωτσήσει την μπάλα με το αριστερό, τουλάχιστον σέντρα ή σουτ. Ο ίδιος δηλώνει ότι χρησιμοποιεί την trivela διότι καταφέρνει να δώσει απρόβλεπτη τροχιά στην μπάλα και δυσκολεύει αμυντικούς και τερματοφύλακα. Ίσως και να ήθελε να πουλήσει παπατζιλίκι. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ο παικταράς και ένας από του πιο fun-to-watch παίκτες στην ιστορία μας δίνει το πάτημα να δημιουργήσουμε αυτό το ερασιτεχνικό αλλά πλημμυρισμένο από αγάπη για το ποδόσφαιρο blog. Θα ακολουθήσουν παρόμοια άρθα-αφιερώματα,τακτικές αναλύσεις, update για τη φετινή χρονιά και μιάς και έρχεται το Μουντιάλ του Κατάρ, με προγνωστικά για να πάτε κουβάδες πιο διασκεδαστικά. Καλή μας αρχή και καλή ανάγνωση!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ 24/11

ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ (24/11/2022):     Ουρουγουάη - Νότια Κορέα              15:00     Πορτογαλία - Γκάνα                          18:00     Βραζιλία - Σερβία                              21:00  ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ  1ο παιχνίδι Ουρουγουάη - Νότια Κορέα :     Πολύ δυνατή αναμέτρηση για τις δύο ομάδες που σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί το μέλλον τους για τους 16. Από την μεριά της Ουρουγουάης ο Ρ.Αραούχο έχει συμπεριληφθεί στην αποστολή παρότι είχε τραυματισμό, αμφίβολος είναι ο Ε.Καβάνι. Απ την άλλη πλευρά η Νότια Κορέα δεν περιμένει κάποιες απουσίες αν και ο Σον είναι θεωρητικά αμφίβολος δεν πιστεύουμε να χάσει την πρεμιέρα.  2ο παιχνίδι Πορτογαλία - Γκάνα :  Καλά τα αγωνιστικά νέα για τους Πορτογάλους διότι επέστρεψε στις προπονήσεις το αριστερό μπακ Μεντες και πιθανότατα βασίκος τερματοφύλακας θα ξεκινήσει ο Κόστα αντί του Πατρίσιο. Η Γκάνα έχει ένα αρκετά δύσκολο έργο σήμερα αν και διαθέτει ποιότητα θα τα δώσει όλα με ηγέτες τα αδέρφια Αντρέ και Τζόρνταν Αγιού , Ινίακι Γουίλιαμς και Τόμ

Οι top 11 της Super League (Α' γύρος)

          Η καλύτερη 11αδα του α'γύρου της Super League 1         GK: Alberto Brignoli (Panathinaikos)      Ο Ιταλός τερματοφύλακας του  έχει αγωνιστεί σε όλα τα παιχνίδια του α' γύρου βασικός έχοντας δεχτεί μόλις 4 γκολ ενώ έχει κρατήσει την εστία του ανέπαφη σε 9 από τα 13 ματς. Η θέση του στην 11αδα μας κλείδωσε μετά την τεράστια εμφάνιση του στο ματς της Λεωφόρου εναντίον του Ολυμπιακού, όπου οι επεμβάσεις του ήταν ο κύριος λόγος που ο Παναθηναϊκός έμεινε στο ματς μέχρι το τέλος. RB:  Lefteris Lyratzis (PAOK)               Ο 22χρονος δεξιός μπακ είναι ο μοναδικός Έλληνας που βρήκε θέση στην 11αδα. Παρόλο που αγωνίστηκε μόνο σε 8 παιχνίδια λόγω του τραυματισμού του στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης στην Τούμπα, η έλλειψη... υψηλού ανταγωνισμού βοήθησε ώστε να διατηρήσει την θέση του. LB: Juankar (Panathinaikos)          Ο επιθετικογενής μπακ του Παναθηναϊκού μπορεί να μην έχει πιάσει ακόμα τόσο υψηλά στάνταρ απόδοσης ,αλλά εξακολουθεί να αποτελεί το καλύτερο αριστερό μπακ